Selasa, 26 Februari 2013

Dunia Kehamilan

Ambil vitamin-mineral tambahan antenatal yang sesuaiDalam sebuah dunia yang ideal – bebas dari mabuk hamil atau makanan yang tidak disukai – diet seimbang adalah apa yang wanita hamil perlukan. Tetapi dalam dunia nyata, vitamin-mineral tambahan antenatal adalah satu jaminan untuk membantu anda memenuhi keperluan nutrien anda. Tanya kepada doktor kita sama ada kita perlu mengambil vitamin tambahan atau tidak.Asid folik adalah satu tambahan yang penting untuk diambil sebelum anda hamil – dan pada tiga bulan pertama atau lebih semasa kehamilan. Kekurangan vitamin B ini telah dikaitkan dengan kecacatan tiub saraf pada bayi seperti spina bifida. Positive Parenting, program pendidikan pakar yang ditubuhkan oleh Persatuan Pediatrik Malaysia menekankan bahawa asid folik tambahan perlu diambil untuk mencegah kecacatan kelahiran. Kita boleh dapatkan preskripsi daripada doktor yang merawat kita.

Sesetengah pakar mencadangkan supaya kita ambil makanan tambahan yang mengandungi 10 mcg Vitamin D setiap hari. Jika kita orang Asia dan kita pakai pakaian tertutup kita mungkin lebih berisiko untuk mengalami kekurangan Vitamin D. Berjumpalah dengan doktor untuk dapatkan nasihat.

Semasa kehamilan, sesetengah wanita perlu mengambil zat besi tambahan. Tahap zat besi akan diperiksa berkala semasa kehamilan dan doktor kita akan menasihatkan mengenai keperluan kita.

Jika kita adalah seorang vegetarian yang ketat, mempunyai penyakit seperti diabetis, diabetis kehamilan, praeklampsia atau anemia atau jika kita mempunyai sejarah berat kelahiran yang rendah, berbincanglah dengan doktor  mengenai makanan tambahan khas yang kita perlukan.

Kami ada menyediakan set lengkap untuk keperluan ibu hamil yang terdiri dari:

Set J1 /Eu four Pack (Untuk 1st trimester)
 • Vita-lea with Iron Formula
 • B complex
 • Vitamin C
 • Ostematrix

Set J2 (Untuk 2nd & 3rd trimester)
 • Vita-lea with Iron Formula
 • B complex
 • Vitamin C
 • Ostematrix
 • OmegaGuard
Vita-lea Iron formula : Dilengkapi dengan 12 vitamin, 7 galian dan zat besi. Mempunyai patented Sistem Penyerapan Bioaktif utk memastikan peningkatan penyerapan asid folid kritikal. Membantu meningkatkan Hb ke paras normal semasa hamil bagi ibu yang mempunyai darah rendah.

B complex : lengkap dengan 8 kumpulan B termasuk asid folik yang diperlukan oleh tubuh badan demi membantu tubuh badan bertenaga, otak lebih fokus, emosi lebih stabil. Sangat penting dalam membantu memetabolismekan karbohidrat, lemak & protein, Anti stress ,menukarkan makanan(glukos) kepada tenaga dan membantu ibu2 berfikiran positif sentiasa. Vitamin B juga dapat melahirkan wajah ibu yang cantik berseri dan tidak kusam.

Vitamin C : membantu meningkatkan sistem imunisasi badan. Penambilan bersama Vita-lea Iron Formula meningkatkan kadar penyerapan iron dalam tubuh

Ostematrix : kandungan kalsium yang mencukupi di dalam diet anda, lebih-lebih lagi semasa tempoh kehamilan akan dapat memastikan bayi yang bakal dilahirkan mempunyai tulang dan gigi yang sihat tanpa menggugat kandungan kalsiaum yang sedia ada di dalam tubuh anda. Kalsium juga membantu untuk menghalang kekejangan otot yang dialami dalam tempoh kehamilan dan kontraksi yang berlaku disaat melahirkan.

Pengambilan Kalsium turut membantu dalam pelawasan dan juga penyusuan susu ibu. Jika perasan ada sesetengah ibu yang apabila melalui menstrual (period) susunya akan merundum…ini disebabkan kekurangan kalsium yang kritikal di saat badan mengeluarkan darah kotor yang perlu disingkirkan.

Omega Guard : DHA adalah sangat penting untuk memastikan perkembangan yang optimum bagi otak, mata, sistem imun dan sistem saraf bayi. Mengambil asid lemak omega-3 sebelum kehamilan memang penting, namun jangan lupa bahawa memeliharas paras kandungan DHA yang cukup sepanjang tempoh kehamilan juga tidak kurang pentingnya.  Ini kerana DHA dalam tubuh ibu akan mula merosot untuk diagihkan kepada bayi dalam kandungan. Dalam trimester ketiga akan berlaku pembentukan dan perkembangan otak bayi yang sangat pesat dan memerlukan lebih banyak DHA dari tubuh ibu setiap wanita yang ingin hamil sangat disyorkan untuk mula mengambil Omega-3 secukupnya bermula 6 bulan sebelum hamil lagi.  Ini untuk memastikan “stok simpanan” asid lemak Omega-3 terutamanya DHA adalah mencukupi dalam badan. Maklumlah, sepanjang hamil dan menyusu “stok” DHA ini akan disalurkan secara terus-menerus kepada bayi.

Namun ada beberapa vitamin yang tak disarankan diambil semasa mengandung ialah antaranya:-
 • Vitamin E
 • Alfalfa
 • GLA
 • Vivix
 • Cinch
 • CarotoMax
* Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit. *

Ingin info lanjut hubungi saya :
Call / SMS : 013-9753435
Email : Norshida.zakaria@gmail.com
YM saya : Norshidazakaria
FB : Umi Shida & Fan Page FB :Umishidaonline

** I FOLLOW **

Tiada ulasan:

Catat Ulasan